Kort om Tinos i Grekland

Tinos är en av de mest attraktiva öarna i det Egeiska havet, den ligger i Kykladernas skärgård. Under antiken var Tinos även känd som Ophiussa (från ophis – grekiska för orm) och Hydroessa (från Hydor – grekiska för vatten). De närmaste öarna är Andros, Delos och Mykonos. Det är en färgstark ö där det grekiska vardagslivet kommer i första hand och turismen i andra. Ön besöks främst av greker som kommer för att besöka Panagia Megalochari. Därför är ön nästan helt opåverkad av utländsk turism och är således en av få grekiska öar som fortfarande upplevs som genuin.

Även om Tinos är mest känd som en religiös destination för grekerna, så har den definitivt alla kännetecken som andra öar på Kykladerna: den traditionella arkitekturen, de vackra stränderna och de pittoreska lokalerna.

Tinos, en ganska stor ö strax nordväst om Mykonos dess mer kända granne i Kykladerna. Medan Tinos är definitivt en turist-orienterade ö ligger fokus på den grekiska turismen, och inte amerikanska eller europeiska. Eftersom grekerna letar efter en ”typisk” grekisk ö upplevelse, blir även turist-orienterade lockelser relativt lindriga och ön behåller en ren kvalitet som gör det mycket attraktivt.

Kyrkan av Megalochari eller Panayia Evangelistria står stilla på en liten kulle med utsikt över hamnen i Tinos, det passande namnet Tinos, även känd som Chora som betyder huvudstaden. Den antika Ikonen är synlig för allmänheten, och tros ha särskilt potenta helande krafter. På grund av detta är Tinos ibland kallat ”lilla Lourdes i Grekland”.

Stora festivaler hålls den 25 mars, den högtid bebådelsen (som också är grekiska självständighetsdagen) och den 15 augusti, Högtiden för antagandet.

Den 15 augusti, finns det också den sekulära mässan som hålls på gatorna i staden. Detta är definitivt den mest kända händelsen varje år för Tinos – en underbar upplevelse av att uppleva religiös tro.

Förutom den Grekiska stiftelsen Evangelistria, det komplex av museer och gallerier runt kyrkan, finns det också intressanta arkeologiska museum som Tenos. Tinos är också en ö av Håll utkik på de härliga fontäner som pryder många av byarna.

Annat unik på Tinos är utsmyckning och pheggites, ljusa plattor av snidade marmor föreställande fåglar, solen, fartyg och andra motiv med anknytning till Tinos. Och lyssna till musik i vinden – toppen av Mt. Tsiknias, legendarisk hem till Aeolus – vindguden, toppen är också den högsta punkten på ön. Aeolus delade makten på ön med Poseidon (Roman Neptunus), havsguden, och hans följeslagare Amphitrite, skyddshelgon för sjöfolk, vars gemensamma tempel finns på Kionia stranden.

Ett besök Xomburgo, den höga klippan som var kanske den första plats för mänsklig bosättning på ön där helgedom till Demeter byggdes. En annan ovanlig egenskap hos Tinos är förekomsten av en katolsk befolkning, främst i byarna runt Xomburgo.